Miten valita kotisivujen tekijä - 7 vinkkiä

Tiedät tarvitsevasi uudet verkkosivut yrityksellesi, mutta sen oikean ammattilaisen etsiminen ja valitseminen tuntuu vaivalloiselta? Kotisivuihin liittyvä termistö on osin hepreaa, ja tekijöitä valtaisa viidakko?

Olipa tarpeesi kotisivut tai verkkokauppa, sinulle sopivin tekijä on mahdollista löytää, ja homman onnistuminen varmistaa, kun osaat huomioida tärkeät asiat turhien sijasta.

Miten siis valitset parhaan kotisivunikkarin juuri sinulle? Sen, jonka käsiin uskallat luottaa koko markkinointisi ja myyntisi ytimen. Tuo luottamus on iso juttu!

Kun olet löytänyt (esim. Googlesta, tuttavan kautta tai FB-ryhmästä) potentiaalisen tekijän kotisivuillesi, selvitä oheiset seitsemän suurta asiaa. Tutki. Tutustu. Tunnustele.

 1. Referenssit

  Intohimoinen kotisivujen tekijä esittelee mielellään projektejaan.

  Ovatko referenssit nähtävillä verkkosivuilla ja somessa? Millainen fiilis sinulle tulee noita sivustoja katsellessasi? Ovatko ne käyttökokemukseltaan täydellisiä, kaikilla laitteilla? Miltä näyttää?

  Ohjaako tarkastelemasi sivusto sinua? Onko tekstejä helppo ja mukava lukea?

  Saatko minkäänlaisia tuntemuksia? Millaisia?

  Miellyttääkö tyyli / tyylit? Tuntuuko jokin heti vähän kuin omaltasi?

  Ovatko kaikki referenssit toistensa kopioita, vai erilaisia ja omanlaisiaan?

  Montako sivustoa tekijä on tehnyt?

 2. Asiakaspalautteet

  Mitä muut ovat sanoneet? Miksi he ovat valinneet kyseisen nettisivujen tekijän? Täyttyivätkö odotukset?

  Tutustu palautteisiin FB-sivun suosituksissa tai kotisivuilla. Löytyykö palautteita? Millaisia?

 3. Kemia

  Hyvä yhteistyö vaatii kemiaa. Olemme kaikki erilaisia. Joillakin kemiat kohtaa helpommin kuin toisilla. Se, kenen käsiin luotat verkko-olemassaolosi ytimen, sekä rahasi, aikasi ja vaivasi, merkitsee.

  Tutustu tekijään - somessa, some-ryhmissä ja tietysti kotisivuilla - tutki mitä ja miten hän puhuu, mitä hän on julkaissut. Mikä fiilis sinulle tulee? Kohtaavatko arvomaailmanne?

  Tutustu myös puhelimessa tai kasvokkain. Pelkkä some tai sähköpostiviestittely ei anna kuvaa kemioidenne yhteensopivuudesta.

  Puhelimessa selviää yleensä nopeasti, miten ajatuksenne synkkaavat, ja millaista onnistumisprosenttia voit odottaa yhteiselle, tulevalle verkkosivuprojektillenne.

  Kun juttelette, tunnustele taas sitä miltä sinusta tuntuu. Tuntuuko sinusta turvalliselta? Onko sinun helppoa ja mukavaa kertoa asioistasi? Millainen tunne välittyy toisesta? Kuunteleeko hän sinua? Usein tiedämme hetkessä intuitiivisesti, miltä meistä tuntuu toisen ihmisen kanssa. Luota tuohon omaan sisäiseen tunteeseen.

 4. Aito kiinnostus

  Onko tekijä kiinnostunut aidosti sinusta ja tekemisestäsi?

  Tunteeko hän toimialaasi, tai onko innostunut opiskelemaan sitä? Kun tutustutte, haluaako hän tietää toiveesi ja tavoitteesi? Haluaako hän auttaa sinua saavuttamaan ne? Mitä kaikkea hän kysyy sinulta? Onko hänellä metodeja, kompetenssia ja työkaluja sukeltaa pintaa syvemmälle?

 5. Läpinäkyvyys ja joustavuus

  Hallitse kustannuksia. Eihän sinua vaadita tekemään pitkiä sopimuksia, joissa et oikein edes tiedä mistä maksat? Vaatiiko valmis sivusto pakollisia, rahaa vieviä teknisiä päivityksiä, vai onko sivustosi täysin huoleton jatkossa? Mistä ylipäätään maksat, ja kenelle?

  Ovatko hinnat näkyvillä tekijän omilla kotisivuilla? Etsi tekijä, joka ilmoittaa ainakin suuntaa antavat esimerkki-hinnat tai alkaen-hinnat julkisesti.

  Onko tarjouksessa eritelty tarkasti kaikki mitä hintaan sisältyy? Muista, että esim. hakukoneoptimointi (SEO) ei saa olla erikseen ostettava palvelu, sillä se on itsestäänselvä ja valtavan oleellinen osa kotisivujen luomista. Samoin mobiiliresponsiivisuus, joka on ollut perusvaatimus jo vuosia. Mitä saat tekijältä? Mitä sinulta odotetaan projektissa?

  Tarjoaako tekijä joustoa maksuissa? Voitko saada halutessasi kuluttoman osamaksun? Jos saat maksaa sivustosi tekemisen osissa, taloutesi ei rasitu kerralla kohtuuttomasti.

 6. Monenko pysähdyksen taktiikalla mennään?

  Selvitä prosessin osaset - kuka, mitä ja miten. Tekeekö sivustoasi useampi ihminen? Mitä se tarkoittaa sinulle esim. kommunikaatiossa, ajassa ja rahassa? Kuka vastaa kokonaisuudesta? Vai saatko täyden palvelun - kaiken mitä tarvitset - yhdeltä tyypiltä?

  Saatko sivuston nähtäväksi JA myös käytettäväksi projektin aikana, jotta voit kommentoida, pyytää lisäviilauksia ja ohjata suuntaa?

  Huolehtiiko sivujesi tekijä kaikki tarvittavat verkkosivujen perusjutut: käyttäjän ohjauksen, pilkkujen paikat, faviconit ja metadatat? Tuottaako tunteen?

  Onko tekijä tarvittaessa apunasi myös jatkossa? Tarjoaako hän sivujesi käyttöopastuksen? Ja taas - mitä sinulta odotetaan?

 7. Lisäarvo

  Se jokin, joka auttaa sinua valitsemaan ja tekemään päätöksesi. Mikä tai mitä se voi olla, kun puhutaan nettisivujen tekemisestä?

  Verkkosivuprojekti on parhaimmillaan sinun yrityksesi tai henkilöbrändisi ytimen kirkastamista ja esiin tuomista. Se on myös teknistä, sisällöllistä ja visuaalista suunnittelua ja toteutusta.

  Kun kaikki aiemmin mainittu on selvää ja oma fiiliksesi kaikkinensa kunnossa, se, kuka saa kunnian auttaa juuri sinua loistamaan verkossa, voi loppujen lopuksi riippua jostain pienestä, tai suuresta, extra-jutusta. Jostain, jota et osannut pyytää tai tiennyt edes kaipaavasi.

  Ehkä hänestä välittyy lämpö tai elämänmittainen oppimishalu alaansa kohtaan. Ehkä hän inspiroi sinua jotenkin. Tai jotain konkreettista, kuten että hän auttaa löytämään myös sen huikean valokuvaajan läheltäsi. Tai tarjoaa sivustollesi jotain spessua, kuten ääntä.

  Ehkä hän lisäksi sparraa, konseptoi ja konsultoi? Auttaa kirkastamaan vaikka koko tuotteistuksesi kanssasi? Suosittelee sinua verkostoilleen?

  Ota rohkeasti selvää, millä kaikilla tavoilla tuo löytämäsi kotisivujen tai verkkokaupan tekijä on apunasi, ja mitä lisäarvoa voit odottaa saavasi.


Edellisessä postauksessa tutustuimme Googlen sielunelämään.

Jos sinulla on kysyttävää omasta verkkonäkyvyydestäsi, varaa aika maksuttomaan 30 min. konsultaatiopuheluun kanssani.


otisivut-yritykselle-DigiJuulia.jpg

Toivon, että blogini digivälipalat maistuvat ja säästävät aikaasi, vaivaasi ja rahaasi.

Olen Saija Aarnio, täyden palvelun webdesigneri, visuaalinen nörtti, joka uskoo ihmiseen ja ihmeisiin, tykkää tervan tuoksusta ja rentoutuu katsomalla instakakkuvideoita.